Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Ki az aki nem hallott még az egyik leghitelesebb és legsikeresebb rapperről a játékban? Ő Busta Rhymes, ki más is lenne, és ami a nevéhez fűződik az önmagáért beszél: 11 album, 13 mixtape, 31 maxi, 17 év rap karrier. Kellene még valamit hozzáfűzni ehhez?

 

Bustának a stílusa egy akadozó ragga, hihetetlen bonyolultságot visz bele rímekkel a stílusába ágyazva, mindezt leleményességgel, és humorral fűszerezve, na ez Busta Rhymes. Rhymes 1990-ben gyűjtötte maga köré, a New School akkori vezetőit és a a csapattal kiadott két albumot, mielőtt szólóban ki tudott volna törni 1996-ban.Busta Rhymes East Flatbushban, Brooklynban született, 1972-ben jamaicai szülők leszármazottjaként, tehát innen a jamaicai örökség (egy határozott hatás és jelleg innen eredeztethető a kopogó stílusára). 1983-ban elköltözött Long Islandbe, és az Uniondale High Schoolnál találkozott MC Charlie Brownnal, Dinco D. és Cut Monitor Milóval. Ihletett társ által Long Islanders, Public Enemy és Eric B. Rakim, a négyes, ami a New School, valamint ezek vezetőiként egyesültek, és Elektra Records-al írtak alá egy megállapodást, amikor Busta még csak 17 éves volt. Nagyon tisztelt személyiség a hip-hop undergroundban az Afrocentric filozófiájukért és kemény kopogó stílusaikért. A New School vezetői 1991-ben Future Withouttal debütáltak. Az 1993 T.I.M.E-ja hozta meg számára az áttörő sikert.

Kint egyedül először Busta felkért néhány barátot miközben megjelent A Tribe Called Quest Scenarióján , Craig Mack Flavájának a hihetetlen remixén, Ya Earben, (szintén jellemző Notorious B.I.G. és LL Cool J) olyan jól, mint a Boyz II Mennel rendelkező másik projekttel Mary J Blige, és TLC. Ezután következett az 1995 John Singleton film Higher Learning és Elektra, Busta első albumával való szólómegállapodást, The Coming, bizonyított egy hatalmas ütést; az egyetlen Woo-Hah!! Kapott You All Checkben ütötte a Top Tent és arany-rekord-területbe tolta az albumot. Extinction Level Event két évvel később következett. 2002 It Ain't Safe No More és 2006 utódja kibocsátott The Big Bang következett. Amíg lelőtt egy videót az utóbbi album Touch It-jének egy remixéért, Busta testőrét halálra lőtték, ami mai napig foglalkoztatja, és csak sejtések vannak kik lehetnek a felbújtók.
Együtt dolgozott már életében a következő zenei producerekel: Dr. Dre, Dilla, Swizzy, Timbo vagy a Neptunes. A nevét a 80-as évek végén a Publiy Enemy frontembere Chuck D adta neki, és Busta szavai szerint Eric B & Rakim voltak rá a legnagyobb hatással. Tulajdonképpen hihetetlen hogy a hátizsák underground rajongók ugyanannyira istenítik a 36 éves rappert mint az XXXL-polókban járo srácok. Talán ő a legjobb példája annak, hogy hogyan lehet megtalálni a közép utat a hiteles, de tömegmozgató rap zenének. Vágjunk hát bele az interjúba.Szia Busta! Mizu nálad, hogy vagy?

Köszi megvagyok, bár éppen egy kicsit zaklatott állapotban vagyok. A legidősebb fiam az utóbbi időben sok bajba került, éppen a tanárnőjét küldte el a p*csába, és azzal töltöttem a napomat, hogy felvilágosítsam, hogy hol vannak az emberi kultúráltság határai.


Értem. Szigorú vagy a gyerekeiddel kapcsolatban? Mivel az utóbbi 2 évben te is elég sok jogi gondban kerültél, ezeket hogyan magyarázod el nekik?

Tény. Megváltoztam az elmúlt két évben. Nálam eddig tartott, hogy felfogjam azt, hogy tisztességesen és korrekten kell cselekedni az életben. Vágod, elég nehéz körülmények között nőttem fel, és nem volt annyira egyszerű a dolgom amíg idáig eljutottam. De a saját hibáimból tanultam, és most próbálom továbbadni a tapasztalataimat az új generációnak. Na de elég is a személyes családi életemről, az albumról akartatok velem beszélni nem? (hangosan nevetve)


De, de. Bár a Busta Rhymes magánszemély is érdekel természetesen. Na de mi van az albummal, annyi különböző címet halottam már tervként. Mi lesz a végleges címe?

“Blessed” lesz a cím. Az előző nevek csak gondolatok voltak, de nem tetszettek végül.


Az Aftermath küldött nekünk egy 5 számos promo cd-t. Többek között megtalálható rajta egy “If you don’t know” című dal. Mesélj erről egy kicsit kérlek.

Abban a számban egy újságíróval dolgoztam együtt. Ő kérdez mindig kérdéseket, de rímbe pakolva. Én meg válaszolok rá. Az utóbbi két év eseményeit foglaltuk így össze, Izzy Ramirez haláláról meg más dolgokról beszélek a számban. Ez az én interjúm, dalban fejezem ki magam.


Amerikában sok ellentmondásos cikk jelent meg rólad az utóbbi időben, mi a mostani viszonyod a médiával?

Jó kérdés. Itt tényleg szószerint véget akartak vetni a karrieremnek, mindenhol szídtak. Tulajdonképpen nem adok már sok interjút, aki nem tisztel meg, az nem kap tőlem interjút. És óvatosan kezelem a válaszokat, mostmár átgondoltan válaszolok. Régebben mindig üvölttem hogy “Fuck the Police” de mára már visszafogodtabb vagyok.


Egy másik érdekes dal a Cd-n “Kill Dem” névre hallgat, és tulajdonképpen egy Ragga-Tune. Vagy nem?

De, pontosan az. Pharrell rábeszelt a dalra, én nem is akartam. De mivel a családom nagyrésze jamaicából származik így már eleve bennem volt a Ragga tehetség (nevetve). Mondjuk Dre az elején ide oda mozgott a székével és állandóan mondta “Ahh srácok, nem tudom hogy rajta legyen az albumon”. De végül rá tudtuk beszélni, és rákerült!


Busta Rhymes & Pharrell WillliamsHány dalt vettél fel az albumra?

Öszessen 160 dalt vettem fel erre az albumra, abból a legjobb 17 rákerül, a többi meg kukába vagy mixtapekre.


160 dal? Nem semmi.

Igen. Állandóan stúdióban vagyok, ez a munkám, a hivatásom, az életem.


Azt olvastam még neten hogy a következő A Tribe Called Quest albumon is dolgozol majd. Ez igaz?

Részben igen. Mondjuk én csak tiszteletbeli tagként leszek rajta, de Q-Tip kezébe vette az egészet és készítik az albumukat. Szóval klasszikusra számítsatok! De előtte még jön ugye a “Blessed”!


Okay! Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk Neked a továbbiakban!

Köszönöm, nektek is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.