Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


East side Vs West side

suge, pac & snoop"East Coast vs. West Coast" Napjaink talán leghíresebb rap viszálya az 1990-es évek elejétől közepéig tartó rivalizálás az East Coast's Bad Boy Records és a West Coast's Death Row Records között, amit széles körben úgy emlegettek, és a média úgy számolt be róla, mint az East Coast vs. West Coast nézeteltérés.  
A Hip hop New Yorkból származik, és a város 1992-ig a hip hop vitathatatlan fővárosa maradt., amikor Dr. Dre The Chronic-ja az egyik legnagyobb példányszámban eladott hip hop album lett, amit hamarosan követett Snoop Doggy Dogg Doggystyle albuma 1993-ban. Dre a Suge Knight  vezette Death Row Recordsnál volt, és hamarosan olyan sztárok sorát hozta létre, mint - Tupac Shakur, Tha Dogg Pound és Snoop Doggy Dogg, és Los Angeles New York riválisa lett a hip hop közponjaként. Ekkortájt Puff Daddy 1993-ban alapított Bad Boy Record csapata volt a legnagyobb sztár az East Coaston, és tagja volt Craig Mack, Mase és Notorious B.I.G.


Bad Boyt és Death Rowt kapcsolatba hozták azzal a nézeteltéréssel, ami után  ötször rálőttek Tupac Shakurra egy New Yorki studiónál 1994. november 30-án, és nyilvánosan megvádolták korábbi közeli barátját Notorious B.I.G-t és a Bad Boy Records csapatát. Ez a viszály fokozódott, miután Suge Knight kigúnyolta Puff Daddyt egy 1995. augusztusi  díjkiosztón: "If you don't want the owner of your label on your album or in your video or on your tour, come sign with Death Row." Annak ellenére, hogy Puff Daddy megpróbálta enyhíteni a helyzetet egy nyilatkozattal késő este, Dr. Dre és a Death Row és Snoop Dogg egy későbbi előadását lefujjolták (amire Snoop híressé vált válasza "Az East Coaston nincs szeretet  Dr. Dre és Snoop Dogg számára?").
A viszály tovább nőtt számos incidenst eredményezve. Először, 1995. szeptemberében, Knight egy közeli barátját lőtték le egy születésnapi partin Atlantában, amiért Knight nyilvánosan a Bad Boy Recordsot vádolta. Ezután, decemberben, a "New York, New York" videoklip manhattani forgatásán Snoop Dogg lakókocsijára lőttek rá többször (bár a lakókocsi akkor épp üres volt). Maga a video további viták forrása lett a megjelenésekor, a Death Row művészei new yorki felhőkarcolókat és határköveket döntöttek le, amin sok east costi művész és rajongó megsértődött. Az a gyanú is felmerült, hogy maga a dal is a Bad Boys Recordsot és New Yorkot általában vette célba, bár ez valószínűtlen, mivel a dal valójában egy Grandmaster Flash dal remake-je, általános, szokványos szöveggel, semmi olyan nincs benne, amit egyes személyek elleni támadásként lehetne értelmezni, és még azelőtt íródott és került felvételre, mielőtt a Bad Boy/Death Row viszály elkezdődött volna.


A viszály fokozódott 1996 elején, amikor Tupac felvette "Hit 'Em Up," című számát, amiben azt állította, hogy lefeküdt Notorious B.I.G feleségével (Faith Evans) és hogy "ez nem freestyle verseny, és niggerek mindnyájatokat megölünk”. B.I.G. hamarosan válaszolt Jay-Z "Brooklyn's Finest" számával (ezzel a lépéssel Jay-Z is belekeveredett a vitába). 1996. márciusában, a miamiban tartott Soul Train díjkiosztó ünnepségen összetűzés támadt a parkolóban Bad Boy és Death Row kísérete között, amelyben fegyverek is előkerültek. Bár fegyveres összetűzéshez vezetettek mindezek az ellentétek, nyilvánvaló volt a hip hop rajongók és előadók számára, hogy ez a rivalizálás elvadult, és túllépi a heves bár békés lírai versengésen.

1996. szeptember 7-én Tupac Shakurra többször rálőttek Las Vegasban és néhány nap múlva meghalt. 1997. március 9-én Notorious B.I.G -t lőtték le Kaliforniában. Mindkét gyilkosság megoldatlan maradt, és sok teória látott napvilágot (néhány ezek közül összeesküvés elmélet). Ezek közé tartozik a legismertebb, hogy Shakur (és talán Biggie is) megrendezte saját halálát.1997-ben, több rapper, köztük Bizzy Bone, Doug E. Fresh és Snoop Dogg találkozott Louis Farrakhan, a Nation of Islam vezetőjének kérésére és megígérte, hogy megbocsát minden sértést, ami a rivalizálással és Shakur és Biggie halálával összefügghet.

Halála előtt, 2Pac is külön vitába keveredett több másik East Coast rapperrel. 2Pac néhány barátját megakadályozta Mobb Deep csapata egyik koncertjükben, és amikor az incidens híre eljutott az akkor börtönben lévő 2Pac-hez, egy erőszakos fenyegető üzenetet küldött Mobb Deepnek. Mobb Deep azonnal válaszolt a "Drop a Gem on 'Em" számával, ami, bár a Hell On Earth albumon szereplő hivatalos kiadása 2Pac "Hit 'Em Up" kislemeze után jelent meg, ahol kigúnyolta Mobb Deep-et, sokkal korábban forgalomba került a new yorki mixtapesen és rádiókban. Nas is felbosszantotta 2Pac-et, amikor kigúnyolta a “The Message” számának "Fake thug, no love, you get the slug, CB4 gusto your luck blow..." sorával, bár Nas tagadta, hogy ez a sor valaha is 2Pacet célozta volna meg. Még Chino XL, egy new jerseyi underground rapper is magára vonta 2Pac haragját a "Hit Em Up"-ban egy félreérthető hasonlattal "By this industry, I'm trying not to get fucked like 2Pac in jail" (irónikus, hogy ez a sor egy duett része a büszke West Coastképviselővel, Ras Kass-szel).


 

Chino gyorsan reagált egy freestyle-lal élő rádióadásban, de ezt is figyelmen kívül hagyta vagy nem hallotta 2Pac. Mivel ezek a rapperek mind East Coast előadók, és mert őket is gyakran inzultálták ugyanazokban a dalokban, amikkel 2Pac a Bad Boy Records-ot, gyakran azt hitték róluk, hogy egy nagyobb "East Coast vs West Coast" háború részesei. Valójában, ezeknek a vitáknak más oka volt, mint a Bad Boy/Death Row vitának, éa kapcsolat ezen előadók és a Bad Boy Records között igen korlátozott volt egy egyáltalán nem létezett. (Nas valójában sokkal gyakrabban működött együtt  a Death Row-nál Dr. Drevel mint a Bad Boy Records művészeivel). Ezért, és mert a két cost sok prominens művésze, mint Redman, Busta Rhymes, E-40 és a Wu-Tang Clan egyáltalán nem vett részt a vitában, széles körben elterjedt nézet volt, hogy Death Row/Bad Boy viszály média általi East Coast vs. West Coast harcként való beskatulyázása félrevezető és feltűnéskeltés volt.


Nem sokkal Shakur halála után, a Death Row Records tönkrement, mert Afeni Shakur, Tupac anyja, beperelte, hogy állítólag milliókat csalt ki a fiától. A vezető, Suge Knight végül börtönben végezte egy mindettől független feltételezett nemi erőszak miatt. Lady of Rage és Nate Dogg is pert indított a Death Row ellen hasonló ürüggyel. Puff Daddynek is többszörös jogi problémája volt,  többek között egy new yorki klub beli lövöldözés miatt; őt felmentették, de rapper társát, Shynet nem. A Bad Boy Records nagyrészt megőrizte helyét az iparág élén Notorious B.I.G halála óta, Mase-zel sikereket értek el korai visszavonulása előtt és Puff Daddy (most Diddy) maga is jelentős keresekedelmi sikert könyvelhetett el. Mostanában, a Bad Boy piacképes tehetségek hiányával küzd, és mert Puff  jobban törődik egyéb vállalkozásaival (pl. A Sean John ruhákkal). Miután Suge Knight kijött a börtönből, a Death Row Records újjászületett "Tha Row" néven, több előadóval szerződve, beleértve a korábbi Dogg Pound tagot, Kurupt-ot, és Lisa "Left Eye" Lopest. Sajnos Lopes meghalt egy autóbalesetben nem sokkal a leszerződése után, és a többi szerződésük nem hozott sikereket.

 

Lap teteje
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Flow a lényeg

(Luda, 2010.08.14 15:54)

Ha elbaszott egy alap és a rap technika...akkor lehet az East,West,South ugyanaz a szar lesz belőle.
Mind a 3 oldalon vannak tehetséges előadók,és kegyetlen nagy számok jucy,Changes,Act a fol,....meg még sorolhatnám.A rap azért jó mert sokféle szemszögből meg lehet közelíteni.Nincs még egy ilyen műfaj ami ilyen sokoldalú.Nekem ami nem tetszik nagyon,hogy egyre többször el van baszva mostanság kelten meg nyugaton is ilyen R&B rinyálásokkal....meg számomra elismert, tisztelt előadók leállnak ilyen divat popsztárokkal.....hogy az már szégyen.
Vissza kéne terelni mind 2 oldalon a dolgokat a régi irányba.

olvasd el

(Kanye Omari West , 2010.08.06 16:27)

Hát ezen már nincs mit vitatkozni, levan írva világosan, csak olvasni kell a sorok között:
Lehet h East-rol indult az egész, de utánna viszont nem bírták elviselni, hogy a West jobb lett náluk, ezért elkezdtek balhézni, sőt gyilkolászni, s egy nagyon jó Rappert meg is öltek sajnos. A West pedig nem vágott vissza, h most ők is gyilkolni fognak, hanem a zenében vágtak vissza, de az East nem bírta elviselni h szarok és ezért lett az egész rivalizálás.
Am meg 50cent kb anyit ér mint a neve. Mire feszülsz vele? hogy agyonpumpálja magát minden szarral és kb semit se dolgozozz az izmain. Meg ki fosna be tőle? megböknéd egy tűvel és kiengedne ugy ahogy van. Am meg a mostani számai elég gagyik meg beszélni se tud.

Ugy h az a léyneg h 50 egy looser és a West a king!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kkk

(gangsta rap, 2010.07.25 12:39)

menny a faszba fiftyvel ha láttad a filmjét tudhatod h a nyomorból jött ez eddig becsülendő de most h lett pénze elszált magától egy ksi divatrepper lett az egész G-unittal eggyütt.És gondolom milyen keményvagy a 8.kerülettel kimlész egy igazi gettóba a négerek kilőnek a gecibe mer fehér vagy hiába istenited öket a négerek nemfogadnak be fehért te szégyentelen nejátszad már az agyad...

123456

(123456, 2010.07.17 19:40)

Ember! Én leszarom h ki hova tartozik... Nem full mind1?! Ha jó a zenéje akk meghallgatomm és ennyii... A faszom se nézi h ki hol nyomja xD

na ide figyeljetek!

(BenceX12, 2010.06.16 21:04)

Sztem mielőtt ide commenteket kezdenétek írni:
OLVASSÁTOK EL A RAP TÖRTÉNETE TOPIKOT!!!! UTÁNNA TANULJATOK MEG ANGOLUL ÉS YOUTUBE.COM-ON NÉZZETEK: LYRICSEKET ÉS FOGJÁTOK FEL HOGY MIRŐL IS SZÓL A RAPPJE VALAKINEK! TESSÉK ÖSSZEHASONLÍTANI:
West Coast rap:
ICE Cube - IT TAKES A NATION
ICE Cube - TODAY WAS A GOOD DAY
East Syde rap:
DMX - Where da' Hood At

EAST-HEZ KAPÁSBÓL CSAK 1 ÉLETRŐL SZÓLÓ RAPET TUDOK ÍRNI.
hallgassatok egy kis:
Young Maylay
Eminem
Ice Cube
DMX
Snoop Dogg
Xzibit-et
és még sorolhatnám.....

West Coast

(Mc aliaz csuja, 2010.06.02 16:00)

moore lemerem fogadni h. nagy részetek gépmániás genyóm-.- ozt csak halgassa a repet de nm tugya igazából h. mi az és csak besz róla...Nógrádba nem csak a duma van köcsögök...Fifty meg 1 senki genyóm
béke

50fan

(50fan, 2010.03.25 22:42)

jah respect em-nek mert ö az egyedüli hires fehér rapper a feketék között!

Crew

(Crew, 2010.03.25 20:58)

hat en nemvagyok ugy oda negereke mert Eminem a pelda kepem es o meg feher deh ezert nem itelek el beneteket;)
deh ez az en velemenyem :P
eljen Eminem mert o a kiraly!!!!!!!!!:P

50fan

(50fan, 2010.03.07 00:24)

én laktam a nyolcba és tudom mijenek.............
100bol ha 1 normális már mákod van........
a kinaikat kivégezném a faszba...........
a magyarok se szimpik kár h én is az vagyok:(
éljenek a négerek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anyatok ciganyok

(buzi ciganyok meg dolgolotok mind, 2010.03.06 23:27)

itt meg az east side vs west side, csak itt kicsit maskepp (ciganyok a magyarok ellen) nem sokaig fog ez tartani remelem , mer egyszer ugyis nyerunk, remelem hamarosan elegunk lessz, es kivegezzuk a mocskokat, meg a feketek elfernek de a kinaiak meg a ciganyoknak nincs helye magyarorszagon !!!!!! bz

50fan

(50fan, 2010.02.26 13:54)

lehet de te kurvára nem laktál a nyolcba és kurvára nem tod h ott h mennek a dolgok..............

Wu'

(Kyokuser, 2010.02.26 10:51)

Hmmm...látom itt is megy a keménykedés!:\
Gyere be a nyóc' ba stb szövegek...meg h ha bejössz szétverjük a fejed stb...emberek...ébredjetek már fel!!!!! East vs. West az nem itt, Mo-n volt, és nem is van!Ez Amerika...VOLT!!!Rivalizálás mindig van...nézzétek már meg Jay-Z-t és Nas-t...oltották egymást, és kiadtak utána egy közös albumot(God's Gift)!Mindig is ment, és mindig is menni fog..Westside Connection vs Cypress Hill...ez is egy lirizált csata volt...és van mikor továbbfajul...de attól még 9 milliár km-re itt nekünk mnem kell oltni egymást, meg adni a NAGY WEST SIDE-os meg a NAGY EAST SIED-os...nem kell itt verni a nyálunkkat, h ilyen kemény vok meg olyan...az meg h veszekedtek h ki milyen yo rapper...szánalmas:\...nem lehet azt mondani h "xy" a legjobb rapper...kinek ki a kedvence...és ha vkinek nem tetszik vmelyik előadó tartsa meg magánk a véleményét...ennyi...
nah csumpy!:\

50fan

(50fan, 2010.02.24 00:10)

wesside??
haggyad má hüjeségeidet már nincs west side!
tupac ideébe volt de mivel meghalt(isten nyugasztalja) ezért csak csira majmok maradtak nyugaton!najo nem ice cube még jo de a többi 1 vicc.....

gerry19931108@citromail.hu

(gerry003, 2010.02.23 08:47)

West Side mindöröké

50fan

(50fan, 2010.02.11 23:16)

hát énis a nyolcba laktam 6 évet és nem kurták szét a seggem...........
most a 15 ben vagyok de itt is én vok a császár........

mi az a keleti oldal?

(West Coast, 2010.02.10 16:23)

hát bocss TE NAGY "50fan" szernited mért nyugat lett a RAP nagykövet? Hát azért mert a nyugatiak nem másolják a keletieket hanem ez éppen FORDITVA van bekaphatja az egész East Side hol van ma Notorius BIG hát seholsem senki sem ismeri magyarországon. Na és a 8ker betennéd a lábad szétkurnák a segged csak szólok hogy ott nem FEKETÉK hanem CIGÁNYOK élnek és leszarják a feketéket

OFF

(Ghostface Killah, 2010.02.02 20:23)

East Coast" A KIRÁLY RIBANCOK

50fan

(50fan, 2010.01.29 22:15)

ki felejti el eminemet??????
ja és mielött oltani probálsz tanuljá meg helyesen irni csicsó fiu;)

50fan?

(yakuza, 2010.01.29 00:30)

50cent seholse lenne Eminem nélkül , őt se felejtsétek el

west side a király

(yakuza, 2010.01.29 00:28)

mi a fasz bajod van a wets side-al jöcsög , east side lehúzhattja magát a 8kerrel együtt ennyit erröl