Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eazy-e

1963 szeptember 7.-én Comptonban Kathie és Richard Wright életet ad egy gyermeknek, akit Eric Wrightnak neveztek el.

Ekkoriban árasztották el a Crips és a Bloods bandák egész LA-t. Compton az egyik, ha nem a legszegényebb és legveszélyesebb negyede La-nek. 1979 telén kirúgták öt a közép iskolából, az utcákon kezdett el drogot szórni. Ez volt az az idöszak, amikor a crack uralta az utcákat ( a crack a kokainból készül, általában a gözét szívják be, vagy belövik maguknak. Nagyon veszélyes egy szer, szerencsére magyarországon nincs elterjedve, amerikában föleg a gettó negyedekben ez a legkelendöbb drog. Már az elsö kipróbáláskor függövé válhatsz, és hamar hazavághat). Eazy-E úgy érezte, hogy ha sokáig folytatja ezt az életmódot vagy börtönbe kerül, vagy megölik. Mivel elég pénze volt, valami komolyba akarta fektetni ezért megalapította a saját lemez kiadóját a legendás Ruthless Recordsot, mindez történt 1986-ban. Két tehetséges arc névszerint Ice Cube és Dr Dre elkezdett szövegeket írni a kiadónak. Eazy-E megalapította az NWA nevü rap bandát (ekkor a tagok még: Eazy-E, Ice cube, Dr Dre, D.O.C., Yella, és a mára már teljesen ismeretlen Arabian Prince). Ki is adtak egy Underground lemezt "NWA and the Posse"-t 1987-ben. Eazy-E 1987-ben elkészítette a "Boyz N Tha Hood" címü számát, és igyekeztek mindenhol bemutatni. Egy nagyon fontos és emlékezetes eseménye lehetett Eazy-E-nek, amikor Greg Mack a KDAY nevü rádió állomáson (a KDAY volt a Világ legelsö rap rádió állomása) lejátszotta a számát, hogy ezzel is segítsen a Ruthless recordsnak. Eazy-E 1987 március 3.-án találkozott Jerry Hellerrel, akinek a "Boyz N Tha Hood" szám annyira tetszett, hogy amikor meghallotta elhatározta segít a Ruthless recordsnak. Így segítö kézre akadt Eazy-E, és végre elkezdhetett komolyan öszpontosítani a kiadóra. Egy évvel késöbb megismerkedett egy MC Ren nevü rapperel, akinek a stílusa annnyira bejött Eazy-E-nek, hogy egyböl a szárnyai alá vette öt. Aztán az NWA felálása is megváltozott: Eazy-E, Ice Cube, Dr Dre, Mc Ren, Dj Yella.
1988 augusztusában megjelenik a "Straight outta Compton" címü albumuk, amivel rendesen átalakítják az emberekben a rapröl alakított képüket. A csapat hamar igen nagy rajongó táborra tett szert az egyedi kemény, nyers, lázadó, és durva stílusukkal. Bár a rádiók sem játszották a számaikat, és az MTV se játszotta a klippjeiket (a "Straight outta Compton" ás a "Express Yourself" című számokból készült klipp, és ezeket amúgy sok sok év után már az MTV is nyomta, nekem onnan vannak felvéve), mégis több mint 3 millió darab fogyott az albumból! Ez volt az az idö, amikor felkerült a gangsta rap a Világ térképre. Az albumról a "Fuck the Police" címü szám miatt az FBI még figyelmeztetö levelet is küldött a kiadónak, hogy jó lenne, ha visszavennének mert ha így megy tovább bajok lesznek... Eközben még 1988 szeptemberében megjelenik Eazy-E szóló albuma is az "Eazy duz it", ami ha jól tudom 2 és fél millió példányban kelt el. A lemezen olyan klasszikusok vannak, mint a "We want Eazy" vagy a "Eazy-er said than dunn". Mikor a csúcsra jut az NWA, 1990-ben kiszál Ice Cube mert Eazy-E nem engedi neki, hogy kiadhassa saját szóló albumát. 1990-ben kiadott "100 miles and runnin" EP-jüket már Ice Cube nélkül készítik el. 1991 május 29.-én kiadják új nagy lemezüket a "Efil4zaggin"-t, azaz visszafele olvasva: "Niggaz 4 life"-ot. Több mint 1 millió darab kelt el belöle, és ez volt az elsö gangsta rap album, ami elsö lett a Bilboard listákon. Az albumon beszólogatnak Ice Cube-nak és ribancnak nevezik, amire Ice Cube a "No Vaseline"címü számmal válaszolt, az új "Death Certificate" címü albumán. 1992-ben kiad egy EP-t Eazy-E "5150 home for tha sick" címmel. Érdekes egyébként, hogy bár a lemez csak 5 tracket tartalmaz mégis 2 klip is készült hozzá). 1992-ben feloszlik az NWA, miután Dr Dre is lelép, és megalapítja Suge knightal közösen a Death Row recordsot (Állítólag Suge Knight fegyvert nyomott Eazy-E fejéhez, hogy engedje el a kiadótól Dr Dre-t). Dre a "Chronic" nevü bemutatkozó albumáról készült "Dre day" videójában keményen megalázzák Eazy-E-t: egy forma van benne, aki Eazy-E-t utánozza (nagyon komoly, pont úgy néz ki mint az igazi Eazy-E) és folyamatosan megalázza magát. Eazy-E erre a 1993 október 26.-án megjelenö új albumáról a "It's on (Dr Dre) 187 um killa"-ról a "Real muthaphuckkin' G'Z" számával válaszolt, ami talán Eazy-E legismertebb száma.

A számban közremüködik (és ekkor hallhatóak elöször) Dresta és B.G. Knocc Out, akik igazi kemény gettós formák, és nem kicsit tehetségesek (akinek módjában áll, az szerezze be a 95-ben megjelent "Real brothas" albumukat, megéri!). A klipnek igazi gettós feelingje van, csajokkal, low riderekkel, kemény arcokkal (Dresta egy baseball ütövel a kezében rappel egész végig), és feltünik a videóban a Dre klipjéböl már ismert Eazy-E imitátor, akit itt most szénné aláznak, megkergetik kutyákkal, és a klip végén meg rommá verve összeesik Compton határánál. Az album olyan számokat tartalmaz még, mint a Kokane közremüködésével készült "Any last wordz", aminek a klipje a kedvencem Eazy-E-töl. Elég nehéz lenne leírni a klip sötét, és nyomasztó hangulatát, és Kokane  naon komoly refrént nyom! Az albumon még ott van a "Boyz N Tha Hood"-ból készült remix is, ami szerintem még jobb mint az eredeti. A lemezt több mint 1.5 millióan vették meg. Egyébként mikor Dre elhagyta a kiadót Eazy folyamatosan próbált olyan tehetségeknek az útját egyengetni, mint pl: Above The Law, MC Ren, Kokane, Kid Frost, stb... de talán a legismertebb a Bone Thugs N Harmony volt. Velük 1993-ban ismerkedett meg, egyenesen az utcáról karolta fel őket.


1994-ben elkészült a Bone thugs N Harmony bemutatkozó EP-je: "Creepin' On Ah Come Up". Az egész rap világot felrázták, mert egy eddig ismeretlen és teljesen új stílust hoztak be. A lemez olyan  nagy slágereket tartalmazott, mint a "Thuggish Ruggish Bone" vagy az Eazy-E közremüködésével készült "Foe tha love of $". 1994-ben saját rádió müsora is lett Eazy-E-nek a híres The Ruthless Radio show. Nagyon komolyan ment ekkora már a kiadónak, sok millió lemezt adtak el, és már nagyon ismertek voltak, hatalmas rajongó táboruk volt ekkora. Nyugaton talán ők lettek a második legnagyobb gangsta rap kiadó a Death Row records után. 1995-ben Eazy-E a Bone Thugs N Harmony elsö teljes hosszúságú LP-jükön kezdett el dolgozni a "E. 1999 Eternal"-on és a saját új solo albumán "Str8 off tha streetz of muthaphuckkin Compton"-on. 1995 február 24.-én Eazy korházba ment, azzal a hittel hogy asztmája van. Amit az orvosok diagnosztizáltak az sajnos sokkal komolyabb volt, megállapították hogy a HIV vírussal van fertözve a szervezete. 1995 március 16.-án közzé tette, hogy Aidsben szenved. Ekkor már 7 gyereket tudhatott a mágáénak (ezt 6 különbőző nőtől!).

Miközben Eazy-E már korházban volt, a Los Angelesi KKBT-FM rádiónál (ahol Eazy sokszor volt vendég) megcsörren a telefon, és a vonal végén Snoop Dogg volt. Snoop először csendben van, majd egy imát mondott el Eazy-ért. Másnap újra megcsörren a telefon, Ice Cube az: "Én és Eric félretettük a nézeteltéréseinket, New Yorkban találkoztunk és hosszasan beszélgettünk. Röhögcséltünk és beszélgettünk vajon milyen lenne, ha az NWA megint együtt lenne. Csak arra várok, hogy felhívjon, ha már egy kicsit jobban van, és bemehetek hozzá látogatóba a korházba, és elmondhatom neki hogy még mindig egy homie, aki közel áll hozzám". Március 17.-én pénteken Dr. Dre is bement személyesen, hogy találkozhasson Eazy-vel, és ők is kibékültek. Míg Eazy a Cedars-Sinai nevű korházban volt, rengeteg hívás érkezett, a korházban dolgozó Paula Correira így beszélt erről:"Ezrek hívása érkezett, akik Eazy-E állapotáról érdeklődtek. Fiatalok, öregebbek, de rengeteg híresség is, mint például Lucille Ball, George Burns, vagy Billy Idol. Soha máskor nem érkezett még ennyi hívás a korházba!" 1995 március 26.-án délután 6:35-kor egy nagy embert veszített el mind a rajongók, mind a család, barátok,és a rap társadalom is.... a temetésen több mint 3 000 ember (köztük a család, rajongók, barátok, bandatagok) szeme láttára engedték örök nyugovóra Eazy-E-t, aki fehér rózsákkal és orgonákkal díszített koporsójában alussza örök álmát...1996-ban megjelenik a "Str8 off tha streetz of muthaphuckkin Compton". A "Just tha let U know"-ból klip is készült, amiben egy rövid átfogó képet kapunk az életéről és rengetek híresség is feltűnik benne, akik tisztelegnek az ő emlékére. Nekem a legemlékezetesebb az  "Ole school shit", amiben Dresta és B.G. Knocc Out is közreműködik, és nagyon brutális zene, igazi gangsta hangzással. 2002 március 26.-án hét éve elhunyt tiszteletére kiadnak egy dvd-t az "Impact of a legend"-et, amin eddig még meg nem jelent pár track volt megtalálható és egy dokumentumfilm az életéről.

 

Eazy-E halálával egy nagy embert veszítettünk el, csak hogy lássátok mekkora is volt, olyan számokat írtak a tiszteletére, mint például: Bone thugs N Harmony - Crossroads, MC Ren - Ruthless for life, Yella - 4 Tha E, NWA és Snoop Dogg - Chin check,
és sorolhatnám még....

 

Lap teteje
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: sevk76kz7kgh

(Ride , 2016.04.08 21:45)

Figyelj ha nem tetszik Eazy akkor húzz vissza oda ahonnan jöttél légyszíves ! Nyugodtan hallgathatod az RTM es kurvákat semmi baj nincs de Eazy-t ne ócsárold mert szerintem nagy múltja volt .. Te mutattál már fel valamit az életedben ? Mert nem hinném hogy tettél annyit amennyit Eazy szóval röviden ennyi is lenne . N.W.A Forever

Re: sevk76kz7kgh

(Boyz N da hood, 2016.05.04 11:42)

Taknyos gyerek tudod egyáltalán kit fikázol?! Gondolkodj mielött cselekszel barom.
Ne itt nyomjad a hülye szöveged senki nem kíváncsi rá.
Menj a gettóba és ott legyél fasza gyerek.

Re: sevk76kz7kgh

(Valaki, 2017.05.05 21:17)

Minden WESTSIDE-I isten és erről van is egy közmondás hogy a legendák öröké élnek "ÖRÖKÉ"

Re: sevk76kz7kgh

(Valaki, 2017.05.05 21:19)

Minden WESTSIDE-I isten és erről van is egy közmondás hogy a legendák öröké élnek "ÖRÖKÉ"

gloucastervgmail.com

(Hégemon, 2011.04.27 21:08)

kárérte hogy nem haltak meg többen is :D :D :D !!!!! na mindegy majd teszek róla,mindenesetre Eminem-nek már nem sok ideje van hátra,de azért reménykedek hogy meg fog halni még Jay-Z,Akon,Sean Paul,50-cent,Chris Brown,50 cent,Lil Wayne,Soulja Boy, Akon,Snoop Dog,David Guetta, Beyonce,Shakira, florda frontembre,és persze Wil.Iam-röl és Fergiről nem-is beszélve,ezek a szerencsétlenek fertözik a zenei piacot holvan ilyenkor Mark Chapman? engedj-éki,fizesék le hogy ezeket megölje, vagy valami más pszihopata gyilkos kéne.

Re: gloucastervgmail.com

(Titkos, 2013.10.04 18:48)

Nálad nagyobb buzit még senki sem látott.
Majd én is lefizetek valakit, hogy keressen meg téged.

Re: gloucastervgmail.com

(gangstar hiphop , 2015.02.08 23:30)

Basszus mit halgatcc te himnuszt bazdmeg győzikét operát te nem vagy normális ezek a hip hop istenei

Hégemon

(gangstar hiphop , 2015.02.08 23:32)

Basszus mit halgatcc te himnuszt bazdmeg győzikét operát te nem vagy normális ezek a hip hop istenei

túros faszu buzernyák sittes buzi

(gangstar hiphop , 2015.02.08 23:40)

Kusoljálbe te áldozati kereszt te akasztófasz te tripperes köcsög hogy nyald meg a zsákom te hereverő habverő!

Re: gloucastervgmail.com

(Krisztián, 2015.02.28 01:02)

De nagyba vagy te xddd istenem, akkor húzz innen ha nem érdeke. Mi a fasznak olvastad akkor el mi??????? Szánalmas xd

Re: gloucastervgmail.com

(anyádgecii, 2015.09.01 19:13)

A kurva anyád te pöcs..most elolvastad ezt a blogot és probalsz okoskodni hogy azt hidjék gangstar vagy...ja de nem..nem csak eazy(nyugodjon békébem) volt csak gengszter te nyomorult...akiket felsoroltál..PL 50 cent the game..new york legnagyobb dillerei voltak..na csá

Re: gloucastervgmail.com

(Gondolkodj pöcsfej, 2016.05.04 11:48)

Te hülye fasz. Remélem fájdalmas halálod lesz.

Re: gloucastervgmail.com

(Valaki, 2017.05.05 21:10)

Téged kéne megöldösni te kutya!!

Tehetséges volt!

(Dr Dee, 2016.02.26 20:58)

A szememben egy Tékozló Fiú volt. Nagy teheséggel megáldva.
De sajnos felelőtlenül élvezte a szexet!

skh

(azo, 2013.03.05 20:06)

mi volt az oka h meghal?

Re: skh

(Titkos, 2013.10.03 13:23)

Ennek több története van.Én úgy tudom, hogy autóbalesetben.

Re: Re: skh

(nem, 2015.07.20 20:03)

nem, hanem AIDSBEN

Re: Re: skh

(RIP Eazy, 2015.09.01 19:10)

Anyád picsája autobalesetben ..olvassál már bazdmeg

Re: skh

(Valaki, 2016.02.14 17:09)

Hív :(

Lesokkoltam

(Shdh, 2016.02.13 19:57)

Ez nagyon lesokkolt azt hittem hogy eazy még él kár hogy az igazi repperek halnak meg és nem a mümájerek, a sanandreas emlékeztet eazy-re :'(