Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eazy-e

1963 szeptember 7.-én Comptonban Kathie és Richard Wright életet ad egy gyermeknek, akit Eric Wrightnak neveztek el.

Ekkoriban árasztották el a Crips és a Bloods bandák egész LA-t. Compton az egyik, ha nem a legszegényebb és legveszélyesebb negyede La-nek. 1979 telén kirúgták öt a közép iskolából, az utcákon kezdett el drogot szórni. Ez volt az az idöszak, amikor a crack uralta az utcákat ( a crack a kokainból készül, általában a gözét szívják be, vagy belövik maguknak. Nagyon veszélyes egy szer, szerencsére magyarországon nincs elterjedve, amerikában föleg a gettó negyedekben ez a legkelendöbb drog. Már az elsö kipróbáláskor függövé válhatsz, és hamar hazavághat). Eazy-E úgy érezte, hogy ha sokáig folytatja ezt az életmódot vagy börtönbe kerül, vagy megölik. Mivel elég pénze volt, valami komolyba akarta fektetni ezért megalapította a saját lemez kiadóját a legendás Ruthless Recordsot, mindez történt 1986-ban. Két tehetséges arc névszerint Ice Cube és Dr Dre elkezdett szövegeket írni a kiadónak. Eazy-E megalapította az NWA nevü rap bandát (ekkor a tagok még: Eazy-E, Ice cube, Dr Dre, D.O.C., Yella, és a mára már teljesen ismeretlen Arabian Prince). Ki is adtak egy Underground lemezt "NWA and the Posse"-t 1987-ben. Eazy-E 1987-ben elkészítette a "Boyz N Tha Hood" címü számát, és igyekeztek mindenhol bemutatni. Egy nagyon fontos és emlékezetes eseménye lehetett Eazy-E-nek, amikor Greg Mack a KDAY nevü rádió állomáson (a KDAY volt a Világ legelsö rap rádió állomása) lejátszotta a számát, hogy ezzel is segítsen a Ruthless recordsnak. Eazy-E 1987 március 3.-án találkozott Jerry Hellerrel, akinek a "Boyz N Tha Hood" szám annyira tetszett, hogy amikor meghallotta elhatározta segít a Ruthless recordsnak. Így segítö kézre akadt Eazy-E, és végre elkezdhetett komolyan öszpontosítani a kiadóra. Egy évvel késöbb megismerkedett egy MC Ren nevü rapperel, akinek a stílusa annnyira bejött Eazy-E-nek, hogy egyböl a szárnyai alá vette öt. Aztán az NWA felálása is megváltozott: Eazy-E, Ice Cube, Dr Dre, Mc Ren, Dj Yella.
1988 augusztusában megjelenik a "Straight outta Compton" címü albumuk, amivel rendesen átalakítják az emberekben a rapröl alakított képüket. A csapat hamar igen nagy rajongó táborra tett szert az egyedi kemény, nyers, lázadó, és durva stílusukkal. Bár a rádiók sem játszották a számaikat, és az MTV se játszotta a klippjeiket (a "Straight outta Compton" ás a "Express Yourself" című számokból készült klipp, és ezeket amúgy sok sok év után már az MTV is nyomta, nekem onnan vannak felvéve), mégis több mint 3 millió darab fogyott az albumból! Ez volt az az idö, amikor felkerült a gangsta rap a Világ térképre. Az albumról a "Fuck the Police" címü szám miatt az FBI még figyelmeztetö levelet is küldött a kiadónak, hogy jó lenne, ha visszavennének mert ha így megy tovább bajok lesznek... Eközben még 1988 szeptemberében megjelenik Eazy-E szóló albuma is az "Eazy duz it", ami ha jól tudom 2 és fél millió példányban kelt el. A lemezen olyan klasszikusok vannak, mint a "We want Eazy" vagy a "Eazy-er said than dunn". Mikor a csúcsra jut az NWA, 1990-ben kiszál Ice Cube mert Eazy-E nem engedi neki, hogy kiadhassa saját szóló albumát. 1990-ben kiadott "100 miles and runnin" EP-jüket már Ice Cube nélkül készítik el. 1991 május 29.-én kiadják új nagy lemezüket a "Efil4zaggin"-t, azaz visszafele olvasva: "Niggaz 4 life"-ot. Több mint 1 millió darab kelt el belöle, és ez volt az elsö gangsta rap album, ami elsö lett a Bilboard listákon. Az albumon beszólogatnak Ice Cube-nak és ribancnak nevezik, amire Ice Cube a "No Vaseline"címü számmal válaszolt, az új "Death Certificate" címü albumán. 1992-ben kiad egy EP-t Eazy-E "5150 home for tha sick" címmel. Érdekes egyébként, hogy bár a lemez csak 5 tracket tartalmaz mégis 2 klip is készült hozzá). 1992-ben feloszlik az NWA, miután Dr Dre is lelép, és megalapítja Suge knightal közösen a Death Row recordsot (Állítólag Suge Knight fegyvert nyomott Eazy-E fejéhez, hogy engedje el a kiadótól Dr Dre-t). Dre a "Chronic" nevü bemutatkozó albumáról készült "Dre day" videójában keményen megalázzák Eazy-E-t: egy forma van benne, aki Eazy-E-t utánozza (nagyon komoly, pont úgy néz ki mint az igazi Eazy-E) és folyamatosan megalázza magát. Eazy-E erre a 1993 október 26.-án megjelenö új albumáról a "It's on (Dr Dre) 187 um killa"-ról a "Real muthaphuckkin' G'Z" számával válaszolt, ami talán Eazy-E legismertebb száma.

A számban közremüködik (és ekkor hallhatóak elöször) Dresta és B.G. Knocc Out, akik igazi kemény gettós formák, és nem kicsit tehetségesek (akinek módjában áll, az szerezze be a 95-ben megjelent "Real brothas" albumukat, megéri!). A klipnek igazi gettós feelingje van, csajokkal, low riderekkel, kemény arcokkal (Dresta egy baseball ütövel a kezében rappel egész végig), és feltünik a videóban a Dre klipjéböl már ismert Eazy-E imitátor, akit itt most szénné aláznak, megkergetik kutyákkal, és a klip végén meg rommá verve összeesik Compton határánál. Az album olyan számokat tartalmaz még, mint a Kokane közremüködésével készült "Any last wordz", aminek a klipje a kedvencem Eazy-E-töl. Elég nehéz lenne leírni a klip sötét, és nyomasztó hangulatát, és Kokane  naon komoly refrént nyom! Az albumon még ott van a "Boyz N Tha Hood"-ból készült remix is, ami szerintem még jobb mint az eredeti. A lemezt több mint 1.5 millióan vették meg. Egyébként mikor Dre elhagyta a kiadót Eazy folyamatosan próbált olyan tehetségeknek az útját egyengetni, mint pl: Above The Law, MC Ren, Kokane, Kid Frost, stb... de talán a legismertebb a Bone Thugs N Harmony volt. Velük 1993-ban ismerkedett meg, egyenesen az utcáról karolta fel őket.


1994-ben elkészült a Bone thugs N Harmony bemutatkozó EP-je: "Creepin' On Ah Come Up". Az egész rap világot felrázták, mert egy eddig ismeretlen és teljesen új stílust hoztak be. A lemez olyan  nagy slágereket tartalmazott, mint a "Thuggish Ruggish Bone" vagy az Eazy-E közremüködésével készült "Foe tha love of $". 1994-ben saját rádió müsora is lett Eazy-E-nek a híres The Ruthless Radio show. Nagyon komolyan ment ekkora már a kiadónak, sok millió lemezt adtak el, és már nagyon ismertek voltak, hatalmas rajongó táboruk volt ekkora. Nyugaton talán ők lettek a második legnagyobb gangsta rap kiadó a Death Row records után. 1995-ben Eazy-E a Bone Thugs N Harmony elsö teljes hosszúságú LP-jükön kezdett el dolgozni a "E. 1999 Eternal"-on és a saját új solo albumán "Str8 off tha streetz of muthaphuckkin Compton"-on. 1995 február 24.-én Eazy korházba ment, azzal a hittel hogy asztmája van. Amit az orvosok diagnosztizáltak az sajnos sokkal komolyabb volt, megállapították hogy a HIV vírussal van fertözve a szervezete. 1995 március 16.-án közzé tette, hogy Aidsben szenved. Ekkor már 7 gyereket tudhatott a mágáénak (ezt 6 különbőző nőtől!).

Miközben Eazy-E már korházban volt, a Los Angelesi KKBT-FM rádiónál (ahol Eazy sokszor volt vendég) megcsörren a telefon, és a vonal végén Snoop Dogg volt. Snoop először csendben van, majd egy imát mondott el Eazy-ért. Másnap újra megcsörren a telefon, Ice Cube az: "Én és Eric félretettük a nézeteltéréseinket, New Yorkban találkoztunk és hosszasan beszélgettünk. Röhögcséltünk és beszélgettünk vajon milyen lenne, ha az NWA megint együtt lenne. Csak arra várok, hogy felhívjon, ha már egy kicsit jobban van, és bemehetek hozzá látogatóba a korházba, és elmondhatom neki hogy még mindig egy homie, aki közel áll hozzám". Március 17.-én pénteken Dr. Dre is bement személyesen, hogy találkozhasson Eazy-vel, és ők is kibékültek. Míg Eazy a Cedars-Sinai nevű korházban volt, rengeteg hívás érkezett, a korházban dolgozó Paula Correira így beszélt erről:"Ezrek hívása érkezett, akik Eazy-E állapotáról érdeklődtek. Fiatalok, öregebbek, de rengeteg híresség is, mint például Lucille Ball, George Burns, vagy Billy Idol. Soha máskor nem érkezett még ennyi hívás a korházba!" 1995 március 26.-án délután 6:35-kor egy nagy embert veszített el mind a rajongók, mind a család, barátok,és a rap társadalom is.... a temetésen több mint 3 000 ember (köztük a család, rajongók, barátok, bandatagok) szeme láttára engedték örök nyugovóra Eazy-E-t, aki fehér rózsákkal és orgonákkal díszített koporsójában alussza örök álmát...1996-ban megjelenik a "Str8 off tha streetz of muthaphuckkin Compton". A "Just tha let U know"-ból klip is készült, amiben egy rövid átfogó képet kapunk az életéről és rengetek híresség is feltűnik benne, akik tisztelegnek az ő emlékére. Nekem a legemlékezetesebb az  "Ole school shit", amiben Dresta és B.G. Knocc Out is közreműködik, és nagyon brutális zene, igazi gangsta hangzással. 2002 március 26.-án hét éve elhunyt tiszteletére kiadnak egy dvd-t az "Impact of a legend"-et, amin eddig még meg nem jelent pár track volt megtalálható és egy dokumentumfilm az életéről.

 

Eazy-E halálával egy nagy embert veszítettünk el, csak hogy lássátok mekkora is volt, olyan számokat írtak a tiszteletére, mint például: Bone thugs N Harmony - Crossroads, MC Ren - Ruthless for life, Yella - 4 Tha E, NWA és Snoop Dogg - Chin check,
és sorolhatnám még....

 

Lap teteje
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Thx

(Skifu, 2016.01.19 14:16)

Most láttam a filmet, köszönöm hogy megirtad ezt az oldalt!!!

mi

(Why, 2012.08.24 17:06)

Mi tesz valakit jó emberré?
Nem az, hogy tehetséges valamiben. Attól még nem válik jó emberé.
Snoop dogg imádkozott érte. Kihez imádkozott?
Nyilván Istenhez.
Ahhoz az Istenhez, akinek a parancsolataira fittyet hány ő is, és valószínűleg mindnyájan (teszik ezt mind a mai napig. tesszük ezt mindnyájan).
Kár, hogy csak a bajban jut eszükbe Isten (a zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták).
Amikor minden rendben megy, akkor felejtsük el Istent, és a parancsolatait (ha egyáltalán tudjuk azokat... pl 10 parancsolat).
Amikor jön a baj, kezdjünk imádkozni, hogy segítsen.
Amikor bekövetkezett a baj amitől féltünk, szidjuk Istent, hogy nem segített, és ismét ateisták leszünk.

Istent istenítsétek, és figyeljetek az ő parancsolataira, mert el jön a rossz idő az életetekben, és akkor számíthattok Isten segítségére.
Ha pedig nem hisztek, hamar elmúlik ez a földi élet, és nem lesz több lehetőségetek megtérni, és a hitetlenek kerülnek az örök kárhozatra ahol gyötörtetnek a gonosztól, és ott lesz sírás, és fogaknak csikorgatása az örökkévalóságban. Ezt szeretné a sátán, mert embergyilkos volt kezdettől fogva.
Ezért van a sok baj a világban. Mert nem tartjuk meg Isten parancsolatait, és nem hiszünk benne, hanem a gonosznak engedelmeskedünk, és egy négyzetméter sárért háborúzunk, és öljük halomra egymást.

Ne a gonosznak engedelmeskedjetek, mert borzalmas vége lesz ha meghaltok.
Higgyetek az Úr Jézus Krisztusban, aki az életét adta értetek, hogy aki hisz ő benne, az el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Ki van fizetve a váltságdíj a bűneitekért ő általa, csak higgyetek és imádkozzatok!

Ő mondta, hogy aki ő hozzá megy, semmiképpen el nem küldi azt magától. Amíg éltek, mindig van lehetőség megváltozni, de egy perccel sem tovább, és senki nem tudja, hogy meddig tart az ő ideje.
Szerető Urunk Jézus Krisztus nyissa meg a szíveteket, hogy megértsétek és befogadjátok őt.
Ne undorodva fogadjátok ezt az igazságot.
Ne úgy, hogy mi ez a nyálas szeretetről szóló baromság.
Csak lépjetek felé, és kérjétek őszintén, hogy segítsen meg igazítani titeket, mert Ő senkit nem küld el, aki ő hozzá megy!
Ennél kevesebbet nem kérhet.

Re: mi

(igazad van testvér, 2015.09.01 19:17)

Jogos..minek szidtok ittt bárkit ugy sem tudtok változtatni rajda.

király rapper

(béke Eazy-E tesa, 2015.04.27 20:28)

nagyon király volt nem tom h mért buzizátok le meg stb.... fogadni mernék eléd álna aszt be szarná szopkodnád a faszát h ne öljön meg nyogodj békében tesssaaaa

R.I.P.

(Dre, 2015.03.25 20:00)

R.I.P. Eazy-E
Nagy rapper volt

Isten nyugosztalja !

(MC Unknow, 2015.03.02 16:49)

Remélem örök békére talált !

tom

(gloucastervgmail.com, 2015.02.28 18:00)

Tupac a Legjobb
west side te köcsög baszogy meg!

őrökre

(gangstar hiphop , 2015.02.08 23:45)

Istenem üldőzd el ezeket az embereket a blogról és sokáig éljen a hip hop dance rap és óvd meg ezeket a híres előadókat a vesztüktől ámen!

fogjátok fel

(Rap-gangstar, 2014.03.19 20:53)

Emeber ti olyan kis buzik vagytok oltsátok egymást eazy-e és tupac stb... a rep istenei

Re: eggyet értek

(gangstar hiphop , 2015.02.08 23:34)

Én is hip hop rap párti vagyok ezeknek csak a pofájuk nagy

mi az a címsor?

(Borisz, 2013.12.28 23:32)

Egyébként nem szeretem ízit, de nagyon faszán összeszedted a dolgait, meg teljesen jó ez a blog is vagy nemtommi-oldal, szóval kösz, hogy föltetted a cuccokat!

mi az a címsor?

(Borisz, 2013.12.28 23:28)

Ezeket a habi kommenteket! :D

Crew

(Crew, 2010.02.06 17:04)

it mindenki nagy fasz ?
ez nemigaz mindenki nagynak erzi magat?
nah figyu puhapocsu bagazs!!!!
meletem tik 1 nagy darab szarok vagytok!!!
it envagyok a kiraly kocsogok!!
egyepkent szoltam anyatoknak hogy 1 kicsit kordaban tarcson beneteket mert tul nagyfasznak erzitek magatoknak es aszontak ere a szulok nembajcsak levagjuk a nagy faszukat!!
ugyhogy huzatok visza az ovodaba mert anyatok levagja a kis pucatokat:)):))

Re: Crew

(Titkos, 2013.10.04 18:58)

Leírom röviden neked:EGY KIBASZOTT GECI FASZFEJ VAGY AKI 6 ÉVES!!!

Crew

(Crew, 2010.02.13 10:51)

nekem teh ne ugas!!!!
en sose kapok senkitol teh csak magadrol beszelj teh szanalmas buzi kocsog;)

Re: Crew

(Titkos, 2013.10.03 13:48)

BAZDMEG!!!TANULJ MÁR MEG ÍRNI!!!HÁNYSZOR BUKTÁL MÁR MEG?

Crew

(Crew, 2010.04.03 20:28)

Etanol huz visza anyad picsajaba mert ha nem szetrugom a szadat teh csicska gyerek;)
egyepkent szar a teh kurva anyad aki megfialt!!!!!!!!
vagod kocsog?:)
erigy inen kocsog nyaldki inkab anyadbol amit az este bele vertem kis huje gyerek;)
megbaszom anyadat a hatadon asztan meg felgyujtalak beneteket;)

Hüje helyett Hülye

(Rob, 2012.09.29 22:13)

Már bocsánat hogy beleszólok öhm de te oltod Etanolt hogy hülye ? :D nem ő írja a hülyét pontos 'j' vel xdd :D

Re: Crew

(Titkos, 2013.10.03 13:43)

Bazdmeg kéne ide korhatár.Ez egyik Justin Biber utánzat Crew néven írogat

geci

(sevk76kz7kgh, 2011.10.25 19:29)

Gyere köcsög nyírj ki te rákos geci


kinyalhatod Getto te kis tetves kurva nyomorék állat

Mother Fucker Eazy-e